Boksersfractuur


Boksersfractuur, gebroken middenhandsbeentje van de pink 

De boksersfractuur is een breuk van het middenhandsbeentje van de pink. Hij wordt zo genoemd omdat er een grote kans aanwezig is dat dit botje breekt wanneer er hard met de vuist tegen bijvoorbeeld een muur geslagen wordt. 

Symptomen en verschijnselen van een boksersfractuur 

De knokkel van de pink is het uiteinde van het middenvoetsbeentje. Dit middenvoetsbeentje kan breken wanneer deze hard in aanraking komt met een hard object als een muur of deur bijvoorbeeld. Op deze plek is maar weinig ander weefsel dat de klap op kan vangen zoals vet of spierweefsel dat doet.

Wanneer er sprake is van een boksersfractuur is de hand plaatselijk gezwollen en pijnlijk. Een wond op de plek van de impact is mogelijk. Het kan ook zo zijn de de knokkel minder duidelijk aanwezig is en het bot wat korter is geworden. Het knijpen in de hand is dan niet meer goed mogelijk. Het middenhandsbeentje kan net onder de knokkel afgebroken zijn maar ook meer naar beneden richting de pols.

Diagnose en behandeling van een boksersfractuur

De ontstaanswijze en het uiterlijk van de hand zal al een duidelijke aanwijzing geven voor de aard van het letsel. De diagnose is door middel van het maken van een röntgenfoto heel gemakkelijk te stellen. Deze zal de ernst van de breuk aan het licht brengen. Afhankelijk van de uitslag van de röntgenfoto zal het behandelplan opgesteld worden.

In de meeste gevallen wordt een boksersfractuur niet geopereerd. Indien nodig wordt het bot gezet waarna het ingegipst wordt. De gehele onderarm en enkele vingers worden hierbij in het gips gezet. Wanneer de hand weer uit het gips komt na een aantal weken kan de vinger nog steeds wat korter zijn. Gelukkig levert dit geen functionele beperkingen op.