Instabiliteit


Ligamentaire instabiliteit pols

Om de pols stabiel te houden tijdens de verschillende bewegingen, is er een optimale samenwerking tussen de banden en andere structuren rondom het gewricht van belang.  Bewegingen in de pols kunnen verstoord raken door een beschadiging van ligamenten. Dit leidt dan tot ligamentaire instabiliteit.

Symptomen en verschijnselen van ligamentaire instabiliteit van de pols

Ligamentaire instabiliteit kan zorgen voor pijn tijdens het bewegen of in rust, het verlies van spierkracht , een verminderde positiezin (proprioceptie) en klikkende of knappende geluiden.

De meest voorkomende instabiliteit wordt gezien na  letsel van het scapholunaire ligament. Deze band zorgt ervoor dat de twee botten ten opzichte van elkaar goed functioneren bij het bewegen van de pols. Door een val op de pols kan dit ligament scheuren. In sommige gevallen kan dit ook gebeuren door chronische overbelasting. Doordat het ligament gescheurd is ontstaat er speling tussen de twee botten en gaan ze in een veranderd patroon, onafhankelijk van elkaar bewegen. Hierdoor wordt het polsgewricht instabiel en na verloop van tijd neemt de afstand tussen de twee botjes toe. Hierdoor kan op den duur artrose van het polsgewricht ontstaan.

Diagnose en behandeling van ligamentaire instabiliteit van de pols

Ligamentaire instabiliteit is een lastig probleem en wordt vaak over het hoofd gezien. Patiënten met deze instabiliteit worden vaak gezien op de eerste hulp na een val op de pols. Bij röntgenfoto’s komen er geen breuken naar voren en daarom wordt vaak de diagnose ‘kneuzing’ gegeven. Het grootste probleem hierbij is dat onbehandelde instabiliteit kan leiden tot chronische pijn, artrose, functieverlies van het gewricht en vergroeiingen.

De diagnose moet gesteld worden middels een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek. Een fysiotherapeut of arts zal specifieke provocatietesten doen die de abnormale beweeglijkheid van de 2 botjes ten opzichte van elkaar kan bepalen. Als er na de provocatietesten, röntgenonderzoek en MRI nog twijfel bestaat kan er een kijkoperatie verricht worden. Hierna kan een behandelplan opgesteld worden.

Bij ernstige klachten is de behandeling is operatief, omdat het niet mogelijk is om spierversterkende oefeningen de instabiliteit te behandelen zoals bij een knie of een schouder. Dit omdat er geen spieren hechten op de botjes die de functie van de ligamenten kan overnemen.  Bij de operatie wordt het ligament gehecht en na de operatie enige tijd geïmmobiliseerd. Ook hierna is fysiotherapie aan te bevelen om de pols weer te trainen.